Als Estats Units, molt lluny de Rubí el quart banc d'inversions del món, s'ensorra per la crisi de les hipoteques subprime. Aquestes hipoteques "basura" són les que ens han acabat afectant a nosaltres com a conseqüència de la globalització.
Que ha passat?
En un moment en el que el preu dels habitatges als Estats Units es va anar multiplicant, i, donat que els crèdits es donaven a un interès baix, a alguns bancs se'ls hi va ocórrer la brillant idea de donar préstecs hipotecaris amb més risc (subprime) però a un interès més alt. Que passava si el client es quedava sense feina? Cap problema, l'economia americana anava tant bé que ràpidament podria tornar a trobar feina. Per altra part l'increment constant dels habitatges feia que el valor del préstec sempre fos inferior al seu cost real i, per tant el banc sempre podia recuperar l'import prestat.
Per acabar-ho d'embolicar, quan a aquests bancs americans se'ls hi acabaven els diners van trobar la solució acudint als bancs estrangers per que els hi deixessin diners. Van empaquetar les hipoteques i les van vendre com a "Obligacions garantides per hipoteques"
Els nostres bancs, com no, van fer el negoci del segle i, van comprar aquestes obligacions americanes. El que ve d'Amèrica "es bo", ja ho sabem
Ara aquests bancs americans s'han ensorrat i els nostres bancs estan afectats per aquesta crisi americana i no es deixen diners entre ells o ho fan a un interès molt alt. I no se'n fien per que no sabem quin és el grau de contaminació d'hipoteques subprime d'aquestes obligacions americanes.
I com que els nostres bancs no tenen diners, no poden donar crèdits, ni concedir hipoteques i , això està provocant aquesta situació actual en la que puja l'euribor i per tant puja el que hem de pagar per les nostres hipoteques. A més, hi ha dificultat per vendre pisos, les constructores no poden construir, s'incrementa l'atur....
La globalització ens ha afectat personalment i també als ajuntaments que veiem com disminueixen de manera important els ingressos que teníem per les llicències urbanístiques. en un moment en el que hem de destinar més recursos per atendre a les persones mes perjudicades per aquesta crisi.
Gracies a la globalització, l'esternut americà ens ha constipat a Rubí.
Video TV3: Leopoldo Abadía, exprofessor de IESE
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada