dimecres, 5 de novembre del 2008

Facebook i privacitat


Aquest lloc web de xarxes socials està agafant molta embranzida. Sembla que si no hi ets al Facebook, no existeixes. I si fas de polític la cosa està clara.
Cal reconèixer que és una eina molt útil per estar en contacte amb molta gent i cada cop la xarxa "d'amics" es va fent més gran. A més de poder penjar fotos i vídeos, pots organitzar grups i trobades. També pots retrobar molts amics i coneguts i fer-ne de nous.
Però el Facebook té un inconvenient i un problema. L'inconvenient és que li has de dedicar temps. I el problema és que pot perillar la teva privacitat.
Algunes empreses de recursos humans fan servir el Facebook per conèixer aspectes de les persones que s'han presentat en un procés de selecció. I de la mateixa manera ho poden fer servir organitzacions amb finalitats no massa clares i les quals et poden perjudicar.
A l'apartat de Privacitat del Facebook ens avisen de que poden passar les dades a tercers. "Els nostres proveïdors de servei poden tenir accés a la teva informació personal per a l'ús en un temps limitat en connexió amb aquestes activitats de negocis" I també ens diuen que les "Aplicacions de la Plataforma poden accedir i compartir certa informació teva amb d’altres d’acord amb la teva configuració de privacitat"
Comento alguns aspectes a tenir en consideració i que podem controlar qui tindrà accés entrant a l'apartat de "configuració de la privacitat".
  1. Creences i ideologia. En aquests temes val la pena ser molt curosos i no deixar-hi constància o mostrar el mínim possible. Estem mostrant aspectes molt personals als que tindrà accés també gent desconeguda. També caldrà vigilar a quines "causes" ens adherim , quines son les nostres afeccions o quins escrits deixem al "mur".
  2. Data de naixement. Pot estar bé si volem que ens felicitin, però potser no cal que es visualitzi l'any. Algunes persones fan servir aquesta data com a password. Si es el nostre cas quan menys gent ho sàpiga millor. A més si som menors d'edat els hi pot resultar fàcil trobar-nos a persones amb pocs escrúpols.
  3. Fotos i vídeos. Si pengem fotos nostres en segons quina situació (per exemple en una festa després d'unes copes de més) aquestes poden indicar una persona poc convenient per algunes feines. Es preferible penjar-les a programes com el Picasa i convidar a les persones que hi tindran accés.
  4. Adreça particular i telèfons. Consell: no posar-los mai. Algú pot vendre les nostres dades i rebre publicitat a casa. I en el pitjor dels casos podem rebre cartes o trucades poc agradables.
  5. L'adreça electrònica. Pot ser usada per enviar-nos spam o perquè persones que no desitges ens omplin la nostra bústia. Per tant, dos consells: fem servir una adreça de correu específica (no l'habitual) i a més que l'e-mail no sigui visible al "perfil". Ho podem desactivar des de l'opció de configuració. Si algú es vol posar en contacte amb nosaltres ho pot fer a través del Facebook i ens arribarà un missatge a la nostra bústia de correu. No cal que fem públiques totes les nostres dades personals.
  6. Què estàs fent ara? Cal ser prudents quan escrivim el nostre "estat". Si diem que no hi som a casa, que marxem fora un cap de setmana, algú pot aprofitar per fer-nos una visita domiciliaria aprofitant l'absència. Si escrivim en hores de feina, al nostre cap potser no li agradi saber que ens connectem al Facebook durant la jornada laboral.
  7. Acceptació d'amistat. Quan acceptem com a amic a una persona poc coneguda (o que no coneixem) millor permetre-li únicament l'accés al perfil bàsic.
  8. Aplicacions externes. Amb les aplicacions de plataforma, afegides al Facebook no els hem de permetre l'accés a les nostres dades, ja que aquí si que no hi ha cap seguretat de privacitat.
  9. Menors d'edat. Als menors de 13 anys Facebook no els deixa inscriure's i si tenen menys de 18, els recomana parlar amb els pares abans de passar informació a estranys. El risc es major en aquesta edat.
Val la pena fer servir el Facebook? La meva resposta és sí. Però sabent al que ens exposem. Recordem el que deien els romans, "quod escriptum, escriptum est" allò que està escrit queda escrit.

--------------------------

5 comentaris:

Josep Mª Fornieles ha dit...

Excel·lent article que ens ajudara a reflexionar sobre la "febre" Facebook. Salut !!

RAMON MUNTAN ha dit...

Un bon post company...

Salutacions desde Illa Tortuga.

Anònim ha dit...

el feisbuc forma part de la malaltia del segle XXI: estar sol i rodejat de màquines i mitjans per entrar en contacte.
salut!
Roger

FBcat ha dit...

Interessant article, amb el teu permís el recomano a www.fbcat.com

Roger Garcia ha dit...

Gràcies pel comentari.
Em sembla molt be que el publiquis.
Roger